Stäng
Huddinge Centrum

Kräftskiva, tips och traditioner

Höstmörkret sänker sig allt tidigare men visst är det härligt att sommarvärmen dröjer sig kvar. Nu är bästa tiden att bjuda in till kräftskiva. Just kräftskivan är festen som nästan helt saknar krav på den typ av vett och etikett som andra kalas ofta påbjuder. Kräftskivan är festen där det är tillåtet att stoppa kniven i munnen – ja, kräftkniven alltså – och vira servetten runt halsen, äta med händerna och bära festliga små hattar som egentligen inte klär någon. Summa summarum erbjuder kräftkalaset allt det som behövs för en lyckad fest.

Här i Sverige har vi ätit kräftor sedan stenåldern, men det tog lång tid innan kräftan började betraktas som en delikatess. Kräftor var fattigmansmat, flodkräftor fanns ju i varje vattendrag, och bland annat Carl Von Linné liknande föraktfullt kräftor vid insekter och vägrade äta dem. Först i slutet av 1800-talet började kräftor förknippas med fest.

Som variation på det traditionella sättet att tillaga kräftorna (tina upp paketet alltså) kan du prova att koka ihop en lag med cajunsmak, eller kanske rentav lägga dem på grillen? Havskräftor är inte heller dumt att servera på kräftkalaset.Sist men inte minst, kräftor smakar underbart, men vi rekommenderar att du kompletterar med annan mat på festbordet. Sånt som passar utsökt ihop med kräftor är till exempel västerbottenostpaj eller kantarelltoast. Och glöm inte dukningen – den ska förstås vara färgglad och lekfull. Kulörta lyktor, färggranna servetter, kräftmåne och hattar i papp och en duk som tål att spillas på är en bra början. En liten skål med citronvatten på bordet skadar inte heller.

Vi önskar dig en riktigt smakrik upplevelse!