Huddinge Centrum

jokkmokksdagarna

JOKKMOKKSDAGARNA 27-30 OKTOBER

Upplev Jokkmokks marknad i miniatyr med smaker, dofter, musik, kultur och hantverk - fast på hemmaplan! 

I år är det åter dags för Jokkmokksdagarna i det större formatet: fyra dagar med Jokkmokks marknad  på Sjödalstorget samt flera spännande workshops och föreläsningar. Arrangemanget bjuder på ett brett och färgstarkt utbud av handel, kultur och nöje. Det blir genuina samiska delikatesser som renkött, renkorv, Jokkmokkskorv, ost producerad i Vuollerim samt förädlade egenproducerade bär. Du kan också se fram emot hantverk som sameslöjd, stickade vantar, mössor och andra textilier i fantastiskt vackra mönster. Från bakvagnen kan du köpa Gahkko - ett tunnbröd som bakas på plats. Underhållningen kommer som vanligt från stora scenen med jojk av Juhán Niila Stålka. 

Marknaden är igång följande tider:

Torsdag 27/10 - fredag 28/10 kl.10-19
Lördag 29/10 kl.10-16
Söndag 30/10 kl.11-15

Program Jokkmokksdagarna 2022

TORSDAG 27/10
15.00-16.00 Lär dig jojka - workshop med Juhán Niila Stålkka. Lär dig grunderna och historien bakom jojken.

FREDAG 28/10
11.00-13.00 Gör en väska av ull - workshop med Elise Tullnär-Nilsson
13.00-14.00 En Smak Av Jokkmokks Åtta Årstider - Smakföreställning med Eva Gunnare
(se mer utförlig information om föreläsningen nedan)
15.00-16.00 Lär dig jojka Workshop med Juhán Niila Stålkka. 

LÖRDAG 29/10
11.00-13.00 Fritt broderi på linnetyg med lappar - workshop med Annett Klinke.
(Kit finns att köpa för 100 kr. Ta gärna med sysax.)
13.00-14.00 En Smak Av Jokkmokks Åtta Årstider - Smakföreställning med Eva Gunnare
15.00-16.00 Lär dig jojka - workshop med Juhán Niila Stålkka. 

Varje dag kan du se fotoutställningen Dálvveniego - Vinterdrömmar ute på Sjödalstorget. Mer information om fotograferna finns intill de vackra bilderna.
Fotoutställningen angeras av Petra Holmbom med stöd av KUPP, Jokkmokks kommun, Sparbanken Nord och Jokkmokks Allmänning.

Fyra dagar med samiska delikatesser, hantverk och workshops

Hantverk

Här är några av dem du möter på Jokkmokksdagarna:

Smaka på Jokkmokks åtta årstider - fredag & lördag kl.13-14 (FOLKES)

Du bjuds på en smakföreställning som är något utöver det vanliga. Eva Gunnare brinner för att på ett personligt sätt förmedla de kunskaper och upplevelser hon fått under drygt 30 år i norr.

Följ med till livet och årstiderna i Jokkmokk - alla åtta! 
Genom midvinterns magiska ljus och snöfyllda skogar, vårvinterns soldränkta vita vidder då vi åker skoter, pimplar röding, kokar kokkaffe. Vårens försiktiga grönska, sommarens renkalvmärkning i midnattssol. Höstsommarens bärplockning och höstens färgexplosion till fjälls. Genom bilder, berättelser, sånger och en mängd lokala smakbitar får du en personlig och underhållande föreställning om underbara Jokkmokk. 

Läs mer om Eva Gunnare och Essense of Lapland här: https://www.eolapland.se/

Samiska delikatesser

Fjällkoostar från Mathantverket i Vuollerim

Mathantverket Vuollerim har ett utpräglat omsorgstänk. Kvalitet, kärleken till fjällkor, människor och naturen vid polcirkeln. Allt detta avspeglas i de delikatesser som tillverkas. Att ha tillgång till mjölk och kött från en hel besättning med enbart fjällkor – vilken lyx! Fjällkoosten Gärda har vunnit flera priser. T.ex. knep Gärda SM-bronset i klassen för pressade ostar på Mathantverks SM 2021!  Aromatisk doft, nötig karaktär, krisp och behagligt framträdande sälta – några ord av juryns fina utlåtande. I år kan du även köpa korvar gjorda på 100% Fjällkokött och den mycket uppskattade handrullade Vuollerimrullen!

Läs mer om Mathantverket i Vuollerim här: https://mathantverketvuollerim.se/

Mathantverket

Skapa själv - workshops i väsksömnad (fred. 11-13) och fritt broderi (lörd. 11-13)

Under Jokkmokksdagarna har du möjlighet att ta vara på din egen inspiration och kreativitet - du har två tillfällen till drop-in workshops i foajén till Folkes. Det ena är väsksömnad i ull. Det andra är fritt broderi på linnetyg med lappar. Kit med material finns att köpa och du behöver inga förkunskaper. Elise Tullnär-Nilsson och Annett Klinke guidar dig att färdigställa ditt arbete under två timmar. 

Broderi och väsksömnad 

Lär dig jojka med Juhan Niila Stålkka - torsdag, fredag & lördag kl.15 (FOLKES)

Hur ofta har du möjlighet att lära dig jojka? Kom till någon av Juhan Niila Stålkkas jojkworkshops på Folkes under Jokkmokksdagarna! Du behöver inte ha några förkunskaper. 

Lär dig jojka med Juhan Niila Stålkka

Sápmi ren och vilt

Vi förädlar kött från vårt närområde, våra egna och vänners renar. Vi är födda och uppvuxna i renskötseln och att därifrån börja förädla renkött kändes som ett naturligt steg. Att ta hand om renen som vi ska överleva på är för oss det viktigaste i vår näring. Vi säljer en rad produkter inom vilt – ren och älg, fisk, bär mm – både som frysta råvaror och som förädlade delikatessbitar. Vi hämtar alla våra produkter från vårt närområde, med stor respekt för miljön, och bereder dom med stor omsorg.

Läs mer om Sápmi ren och vilt här: https://sapmirenovilt.se/

Sapmi ren och vilt